Psikoloji bilimi geçmişten bu yana birçok yönden insanların ilgisini çeken ve merak uyandıran bir bilim olmuştur. Psikolog ise bu alanda çalışan ve çalışmalar yapan kişi olarak içinde yaşadığı toplumlara pozitif bir dokunuşla hayat verebilecek, bireylerin yolunu aydınlatabilecek, hayat yolunun zor yokuşlarında kişilere o yokuşu çıkabilecekleri gücü keşfetmelerini sağlayan, bireylerin nezdinde aslında toplumların yaşam ağacını yeşertecek bir su kaynağı gibidir.
Psikolog, insan ve hayvan davranışları yanında bu canlıların bilişsel süreçlerini, biyolojik süreçlerini ve duygularını da inceleyen psikoloji biliminin uzmanıdır. Düşüncelerin, duyguların ve davranışların nasıl meydana geldiğini, bunların öngörülebilir olup olmadıklarını ya da değiştirilip değiştirilemeyeceğini bilimsel yöntemler ışığında araştırır ve incelemede bulunur.
Psikolog, sorunlara kalıcı çözümler getirmeyi amaçlar. Bireyler problemleri olduğunda, kendilerini kötü hissettiklerinde, yaşamın karşılarına çıkardıkları zorluklarda bir desteğe ihtiyaç duymaları halinde ilk olarak profesyonel bir uzmandan yardım almak yerine genellikle arkadaşlarına veya aile üyelerine başvururlar. Bu durum kişileri elbette rahatlatabilir ve duygu durumları üzerinde pozitif bir etki oluşturabilir. Fakat kabul etmek gerekir ki bunun yeterli ve kalıcı bir çözüm getirmesi çok zordur. Destek aldığınız kişiler tanıdığınız ve sizi de büyük ihtimalle çok iyi tanıyan insanlardır. Bu insanların sizi dinlerken ve destek olmaya çalışırken objektif olması pek de kolay değildir. Olaya tarafsız yaklaşmalarının zorluğundan ötürü size öğüt vermeye, yol göstermeye, nutuklar çekmeye çalışmaları olasıdır.
Psikolog ise size bunları yapmayacaktır. Çünkü sizin öğütlere ya da yol gösterilmeye ihtiyacınız yoktur. Her insan problemlerini çözebilecek gücü aslında kendi içinde taşımaktadır. Psikologlar sizin kendi içinizdeki potansiyeli, direnci, gücü ortaya çıkarmaya çalışırken bir yandan da sizi yargısızca, koşulsuzca, kınamadan, saygıyla ve empatiyle dinler. Gizlilik ve güven temelinde ilerleyen bu süreç kişinin kendini tanımasına, keşfetmesine olanak sağlar.
Psikolog, hayat yolculuğunuzun zorlu yollarında size destek olabilir, elinizden tutabilir, size ayna olabilir ya da üçüncü bir gözünüz olup sizin olayları değerlendirmenize ve anlamanıza yardımcı olabilir. İnsanlar hayat yolculuğunda kimi zaman yorgun düşebilir ve onları ayağa kaldıracak bir çift ele ihtiyaç duyabilirler. Ya da kimi zaman kafaları çok karışıktır adeta bulanık bir suyu berraklaştırabilecekleri bir desteğe ihtiyaçları olabilir. Çoğu insan hayatın belli dönemlerinde bu tarz şeyler yaşamış ya da yaşıyordur. Psikologlar yorulduğunuz ya da düştüğünüz yerde sizi kaldırabilecek ve o yolu nasıl daha sağlam, daha güçlü adımlarla yürüyebileceğinizi size keşfettirecektir.
Psikolog ve Çalışma Alanları
Psikologlar geniş bir çalışma sahasına sahiptir. Aldıkları eğitimler ve kendilerini geliştirdikleri alanlara göre uzmanlıklarını belirleyebilirler. Bu alanlardan başlıcaları:
Adli psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi, endüstriyel psikoloji, klinik psikoloji, deneysel psikoloji, sağlık psikolojisi, eğitim psikolojisi, fizyolojik psikolojidir.
Psikolog unvanıyla çoğunlukla karıştırılan diğer unvanları açıklamaya çalışalım. Psikolog, üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olmuş kişilere verilen unvandır. Bu kişiler lisans eğitimlerinin üzerine kendilerini geliştirebilir, yetkinlik kazanabilir ve yukarıda saymış olduğumuz değişik alanlarda uzmanlığa sahip olabilirler. Uzmanlaştıkları bu alanlarda bireylere hizmet verirler. Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir. Problemleri terapi yoluyla çözmeye çalışır ve buna ek olarak bazı test tekniklerini kullanabilirler. İlgilendikleri yaş grupları çeşitli olabilmektedir. Dilerlerse çocuk, ergen, yetişkin gruplarının her birinde çalışabilir ya da tercihleri ve aldıkları eğitimler doğrultusunda belli bir yaş grubuna özellikle eğilebilirler.
Psikiyatristler ise almış oldukları tıp eğitiminin üzerine psikiyatri alanında uzmanlıklarını tamamlamış kişilere verilen unvandır. Bu alanda sadece psikiyatristlerin ilaç yazma yetkileri mevcuttur.
Psikolojik Danışman ise üniversitelerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünden mezun olan kişilere verilen unvandır. Psikolojik Danışmanlar da çoğunlukla danışmanlık alanlarında kişilere yardımcı olmaya çalışırlar.Bu meslek gruplarının her biri sizlere hayatı kolaylaştırmaya, problemlerinizi çözmenize, yaşadıklarınızla ve kendinizle ilgili olarak farkındalık kazandırmaya, kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olmaya çalışan uzmanlardan oluşmaktadır. Kısaca bu alanlarda destek alacağınız bir uzman hayatınızı daha yaşanılır kılmanın kapısını aralayacaktır.
Konyanın En İyi Psikoloğu ve Konyanın En iyi Pedagoğu Kimdir?
Genellikle psikolog arayışı içerisine girildiğinde; konyanın en iyi psikoloğu , konyanın en iyi pedagoğu , konyanın en iyi aile danışmanı , konyadaki en iyi psikologlar , konyanın en iyi psikolog doktoru şeklinde internetten arama yapılarak net bir kişi ya da kuruma ulaşılma çabası söz konusudur. Ancak en iyi psikolog , en iyi pedagog gibi kavramlar görecelidir ve bu şekilde ulaşacağımız kişi ve kurumlar bizi hayal kırıklığına uğratabilmektedir. Bu nedenle böyle bir karar verme aşamasında asıl önemli olan hususun, psikolojik yardım alınacak kişinin lisans ve yüksek lisans eğitimleri ve almış olduğu terapi eğitimleridir. EMDR Terapisi alanında Davranış Bilimleri Enstitüsü’ nden eğitim almış kişileri tercih etmenizi özellikle öneririz.
No comments yet.